pondělí 6. září 2010

Jak se v Rusku vaří pivo... (17.8.)

Kosťa nám domluvil exkurzi do voroněžského pivovaru společnosti Baltika. Každý jsme zaplatili po 100 rublech a poctivě jsme shlédli celý pivovar, ale nejvíc se všichni těšili na ochutnávku a půllitr.
Nutno dodat, že ruské pivo se ani zdaleka nepodobá českému, všechny jsou nějaké řídké a strašně sladké. Dají se tu sice koupit i české lahváče (Kozel, Pilsner a Staropramen) ale i ty jsou vyráběny v Rusku a s tím co se dává do flašek u nás to taky nemá mnoho společného. A to i přesto, že pivovar zevnitř vypadá stejně jako ten v Brně. Dost mě tady pobavily variace na česká piva, která jsou zde mimochodem velmi oblíbená (zvlášť Žatecký Gus). Nejlepší byl lahváč pod názvem Červená Selka s takovou nadměrně prsatou slečnou na etiketě.
Já jsem se naivně těšila na čerstvé pivo z tanku (jako v Brně), ovšem milá paní průvodkyně nás odtáhla do jakési degustační místnosti a na stůl vyložila asi 6 druhů piv (Žigulovské, Žatecký Gus (který je údajně vyráběn z originál žateckého chmelu), Tuborg, Baltika 3, Baltika 7...) - lahváče... no pardon, takovou degustaci jsme si mohli udělat doma. Paní průvodkyně nám vysvětlila jak správně degustovat pivo (barva, zápach, chuť) a dodala nám k tomu i jakési degustační tabulky s obrázkama. Myslím ale, že většina z nás už má stejně svůj vlastní léty osvědčený způsob degustace...

1 komentář:

  1. No Baltika 10 prej stačí jedna na večer a je člověk hotový! :-D (napsala MACZKA)

    OdpovědětVymazat