pondělí 6. září 2010

Россиа ресенная. Россиа мастерская (20.8.)

... aneb jak jsme byli v Rusku na fesťáku...

Rasija pjesenaja, Rasija mastěrskaja je mezinárodní všeruský folklorní festival, který se už po 9té zahajoval u vesničky Voroviovka, která leží cca 300km na jih od Voroněže.
Na festivalu se představily folklorní a etnografické soubory z Ruska, Běloruska a Ukrajiny.
Zvláštností festivalu je to, že je třídenní a každý den se koná na jiném místě. Je neuvěřitelné jak rychle se Rusové dokáží přestěhovat, večer v 1 hodinu to na místě festivalu vypadalo jako na matějské a ráno po 7mé tam zbyla pustina – dokonce i odpadky po sobě uklidili.
Ve 20:00 festival zahájili gubernátor voroněžské oblasti a náčelník správy kultury voroněžské oblasti.
Vystoupení byly výborné, probíhaly na pódiu na vodě, jen každý soubor zazpíval jen jednu píseň a program končil v půl 11té.
Za zmínku stojí soubor z Ukrajiny, který diváci málem vypískali (a rozhodně to nebylo proto, že by špatně zpívali) a taneční soubor z Dagestánu, který naopak sklidil obrovský úspěch. Kromě souborů zazpíval onen zmiňovaný náčelník správy kultury voroněžské oblasti Ivan Dmitrijevič Abrasov. Vystoupení si údajně vyžádali členové vystupujících souborů. Jeho exhibice mi velmi připomínala Vaška, ale kdyby si dal sukni bude vypadat jako Eva. Nejhorší na tom bylo, že lidi si vyžádali přídavek... blééé (mimochodem to není jediný zpívající ruský politik)
První festivalový den zakončili vytažením zvonu z vody pod podiem (účel tohoto aktu mi doposud není příliš jasný) vodotryskem, laser-show a velkolepým ohňostrojem. Všechno by bylo parádní, kdyby špatně mířené střely ohňostroje nepodpálily část stanového městečka. Nejhorší na tom bylo, že si většina návštěvníků festivalu myslela, že jde o pyrotechnický efekt, takže nikdo moc nehasil. Stanů prý shořelo asi 5, 1 auto a byli i nějací popálení lidi. My jsme si původně taky chtěli postavit stany na tom místě ale jakousi prozřetelností k nám přišel policajt, že si je máme postavit jinde... Vtipné na tom je, že po víc než 2 měsících neuvěřitelného vedra a po tolika požárech, jsou Rusové schopní se ještě podpálit sami.

Další den jsme chtěli jet k Váňovi na chatu, ale vzhledem k tomu, jaká byla v noci na festivalu zima (a nejvíc si jí užil asi Kuba, který spal pod autem) jsme se ve Voroněži zašili opět u Michala v bytě a další den návštěva spokojně odletěla domů.

2 komentáře:

  1. Promiň Oči, takový menší detail - rossija se v azbuce píše na konci s ja (Россия) :-) sorry, ale znáš mě :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Náhodou dobrý pokrok, na to, že jsi tam jela s azbukou na papírech! :-D (MACZKA)

    OdpovědětVymazat