pondělí 28. března 2011

Rybaření na zamrzlé řece II (22.3.)


S rybařením a otázkou velikosti ryb jsem otravovala všechny okolo tak dlouho, až nakonec spolubydlící Heidi souhlasila, že se se mnou půjde rybářů na zamrzlé městské přehradě zeptat, jak se věci mají.


V úterý ráno, před tím něž jsme šly do práce, jsme se tedy vypravily na zamrzlou městskou přehradu. Pravda od břehu jsme se odvážily jen na pár desítek metrů, ale stejně to byl dost adrenalin, když jsem si představila, že svítí sluníčko, led taje a pod námi jsou 4m vody. Navíc na ledu byla křehká vrstva polozmrzlého sněhu, který nepříjemně křupal.
Nikdy bych nečekala, že místní rybáři budou tak družní, veselí a ochotní a klidně se nechají i vyfotit (ten jeden byl určitě takový, protože byl téměř namol).
Naše první otázka, kterou jsme položily maličkému ruskému mužiku jménem Igor, byla, jestli je bezpečné chodit tady po ledu (jsme to ale hloupé děvočky, že?)? Odpověď byla více než jednoznačná: „Není.“ Ale prý se nemáme čeho bát, protože tady je led ještě silný a přímo vedle nás vyvrtal díru do ledu – měl ještě dobrých 40cm, ale vzápětí nám k jeho odpovědi a názorné ukázce přidal spoustu historek o tom, kdo a kde se tento rok propadl. Jedna z těch veselejších byla o rybáři, který se za slunného počasí propadl nedaleko od místa, kde jsme stáli. Když ho prý vytáhli ven (mimochodem k tomu používají vrtáky, kterými dělají díry do ledu), sundal si mokré oblečení a protože bylo prý vcelku teplo, ani se nešel domů převléct, ale rovnou si šel vyvrtat díru o kousek dál a klidně pokračoval v rybaření.
Igor, kterému bylo asi kolem 40ti, byl hrozně upovídaný. Dozvěděly jsme se, že ryby neloví na prodej, rybařit chodí pro zábavu a taky proto, že teď nemá práci, tak aby neseděl doma. Stejně tak odpovídali i ostatní rybáři, ale jsou prý i tací, kteří loví na prodej. Ti pak dělají několik děr (10-15) vedle sebe a pod led natahují sítě. A na zimním rybaření je láká hlavně to, že můžou chodit po ledě.
Nad naší hlavní otázkou – co dělají, když chytí rybu větší než je díra v ledu – se všichni smáli. Někteří tvrdili, že v městské přehradě tak velké ryby nejsou a někteří, že jsou. Ale v případě, že ryba bude větší než díra, budou spolupracovat – jeden bude provázek s chycenou rybou držet a druhý bude zvětšovat díru – přece rybu nepustí, že?

Žádné komentáře:

Okomentovat