pátek 6. srpna 2010

Kuchyňské okénko...

Čeburek – těstovinová placka, opět plněná „masem“, která se smaží. Vcelku poživatelná věc. Ovšem bylo mi doporučeno konzumovat pouze v teplém stavu, protože prý studené se to jíst nedá.
Smetana – nedá se ušlehat, protože její konzistence připomíná náš Pribináček. Opravdu luxusní záležitost. Dá je jíst jen tak, třeba s „vareniem“.
Máslo – nejlepší je samozřejmě domácí. Jinak se prodává ve velkých 0,5kg kostkách a cenově je na tom zhruba stejně jako u nás. Dají se koupit i malé klasické 250g balení, ale většinou připomínají spíš margarín a jsou ještě dražší.
Čaj podle jakutů – že se pije čaj s mlékem jsem věděla, ale že se i solí pro mě byla novinka. Nicméně doporučuji zkusit – taktéž luxusní záležitost. Do hrníčku asi třetinu mléka, pak dolít horký černý čaj a přidat špetku soli. Pije se teplý a bez cukru.
Varenie – něco mezi českou marmeládou a zavařeninou. Ovoce a spousta cukru.
Ovoce – v tomto regionu příšerně drahá záležitost, ale už jsem to nevydržela a na rynku (trhu) si koupila aspoň 4 malinké jablka a 2 banány (kolem 100 rublů). Jabka tu nejsou, protože horkem všechno ovoce ze stromů (kterých tady pravda moc není) předčasně spadlo. Ale ty banány (i když je normálně nejím) byly výborné.

Žádné komentáře:

Okomentovat